Temperament

Si-au castigat reputatia in intreaga lume ca si caini de companie extraordinari.Adora sa fie considerati membrii ai familiilor lor. Sunt caini incredibil de loiali si-si iubesc membrii familiilor lor fara a face vreo exceptie. Acesti caini se poarta ireprosabil cu copiii. Sunt tandrii si relaxati, fiind usor de convins sa participe la jocurile care implica alergatul. Adora sa inoate, dar nu recupereaza obiectele prea bine.
Leonberger-ii sunt caini de paza buni, latrand numai cand este necesar. Rareori, musca sau devin agresivi si aproape niciodata fara motiv.
Dresarea Leonberger-ului este ca o joaca ,mai ales ca lui nu-i face nimic mai multa placere decat sa-si multumeasca stapanul. Ei vor face aproape orice pentru dumneavoastra.
Datorita temperamentului lor calm, Leonberger-ii sunt excelenti ca si caini de terapie. Este urias, puternic si blanos, cu o coama galben-ruginie – un veritabil molossoid. Asadar, putem spune despre Leonberger ca este un „urias bonom”, calm si retinut.
Se poate transforma instantaneu intr-un paznic feroce, atunci cand este vorba sa-i protejeze pe cei slabi care-i sunt lasati in grija, fie ca acestia sunt stapanii, copiii – fata de care manifesta o rabdare fara margini – ori animalele mai mici din ograda „lui”. In asemenea situatii, atuurile sale sunt forta, curajul si aspectul care impune respect.
Leonbergerul nu este, in mod natural, agresiv si nici nu trebuie incurajat sa devina astfel. Cazurile de agresivitate fata de caini, sau fata de oameni, sunt exclusiv rezultatul lipsei de socializare si al greselilor de educatie. Este un caine robust si rezistent, cu putine sensibilitati de ordin medical cunoscute.